Iklan Nuffnang

..................................................................................................

..................................................................................................

Monday, 31 October 2011

Persoalan & Jawapan : Nikah Selepas Terlanjur Dan Hamil

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK




Soalan :
Rakan saya telah terlanjur lalu hamil. Bolehkah dia menikahi lelaki yang dia terlanjur itu? Bolehkah anak yang bakal dilahirkan itu dibin atau dibintikan kepada lelaki yang dia nikahi?
Ammarizman Aliff.


Jawapan :
Lelaki dan wanita atau salah seorang dari mereka yang pernah berzina dilarang untuk bernikah. Larangan ini berdasarkan firman Allah: Lelaki yang berzina tidak bernikah melainkan dengan wanita yang berzina atau wanita musyrik; dan wanita yang berzina itu pula tidak dinikah melainkan oleh lelaki yang berzina atau lelaki musyrik. Dan perkahwinan yang demikian itu dilarang kepada orang-orang yang beriman. [al-Nur 24:03] Mereka hanya dibolehkan bernikah selepas bertaubat. Ini kerana dengan taubat, mereka tidak lagi dikategorikan sebagai lelaki penzina dan wanita penzina.

Jika sudah terlanjur dan bertaubat, maka dibolehkan bernikah sekalipun wanita terbabit sedang hamil. Adapun firman Allah: Dan wanita-wanita hamil, tempoh iddahnya ialah hingga mereka melahirkan anak yang dikandungnya. [al-Thalaq 65:04], maka ia merujuk kepada isteri yang hamil di mana dia tidak dibolehkan bernikah sehingga tamat tempoh iddah, iaitu dengan kelahiran anak kandungannya. Adapun wanita yang hamil kerana zina, dia tidak termasuk dalam perbicaraan ayat di atas. Justeru tidak ada tempoh iddah baginya sehingga dia boleh bernikah.

Adapun penamaan anak, maka jika isteri mengetahui secara pasti – sama ada melalui sejarah sebelum hamil atau ujian DNA – bahawa suaminya sekarang ialah ayah biologi anaknya, maka anak itu dibin atau dibintikan kepada suaminya itu. Sebaliknya jika isteri tidak tahu atau tidak pasti siapa ayah biologi anaknya, atau suaminya sekarang memang bukan ayah biologi anaknya, maka anak itu tidak boleh dibin atau dibintikan kepada suaminya itu.


Semoga jawapan yang diberikan diatas berguna untuk panduan anda semua. ikhlas untuk berkongsi dari admin (^_^)

Sumber : sini

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih


Read more »

Merajuk? Bagaimana untuk pujuk?

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK


- gambar Mr Google

Salam semua. kali ini admin nak berkongsi lagi tips2 berguna untuk korang. kali ini admin kongsikan kenapa seseorang itu merajuk dan cara untuk memujuknya kembali. tak kira lah lelaki tau perempuan. bila time merajuk ni sama jer. yelah..nak bermanja lah katakan..merajuk dengan kekasih atau orang yang kita sayang.

Jadi atas sebab itu admin ingin kongsikan sedikit tips untuk korang dalam menangani gejala "merajuk" ini...ekeke. sebelum korang tahu cara untuk memujuk..korang kena tahu dulu kenapa si dia tu merajuk.

Kenapa merajuk?

1. Cemburu 
Ya, ini merupakan faktor utama kenapa si Dia merajuk. Dia cemburu disebabkan ada sesuatu yang cuba mengambil anda dari dirinya. Seperti kawan-kawan, pekerjaan, keluarga dan sebagainya.

2. Tidak dapat apa yang diinginkan
Si Dia menginginkan sesuatu dari anda, tetapi anda tidak memberikannya. Sebagai contoh, Si Dia ingin memakan roti canai (kenapa pasal roti canai pulak ni?), tetapi anda tidak mahu, dan anda ingin makan benda lain. Jadi, si Dia pun merajuk sebab dia hendak jugak makan roti canai. Payah jugak ni.


3. Orang lain lebih hebat dari dia
Adakalanya dia akan merajuk untuk mendapatkan perhatian dari anda. Dan kadangkala, si Dia merajuk disebabkan ada sesuatu yang membuatkan dia berasa marah dan tidak selesa. Untuk mengubat perasaan dia itu, dia perlukan anda disamping dirinya tetapi dengan cara yang sangat berbeza -- merajuk.



Jadi bila korang dah tahu kenapa si dia merajuk..korang kena tahu plak cara untuk memujuknya. lain orang lain cara tau. tapi moga tips ini dapat membantu korang yer



Bagaimana nak pujuk?

1. Terangkan perkara sebenar
Adalah lebih mudah berkata benar dari berdusta. Ceritakan kepada si Dia apa yang berlaku pada anda dan tanya pada si Dia kenapa dia merajuk. Berterus teranglah dalam perhubungan anda. Janganlah berselindung. Dengan mengwujudkan budaya bertanya dan berkata benar ini, dapat mengeratkan perhubungan kerana, anda mengambil berat si Dia. Ini juga bermaksud anda menunjukkan bahawa anda menyayangi dia.


2. Bertolak ansurlah dan bijak dalam membuat keputusan
Memang sukar untuk kita bertolak ansur tetapi tidak bermakna kita kalah sekiranya kita mengalah. Dalam situasi sebegini, anda haruslah bijak dalam membuat sesuatu keputusan. Sekiranya si Dia merajuk dan anda tidak berjaya memujuknya, gunakan gaya anda yang tersendiri dalam memujuk hatinya. Dengan ini, anda kelihatan bijak dalam membuat keputusan.


3. Ucapkan kata-kata "manis"
Manis tidak semestinya manis bukan? Ketika si Dia tengah merajuk, cuba anda bergurau senda dengan dia dengan menggelarkan si Dia, "bucuk", "comot", "manje" dan sebagainya. Dalam pada itu, selit-selitkan ayat-ayat power anda dalam perbualan tetapi masih mengekalkan perkataan-perkataan manis seperti yang saya sebutkan tadi. Adalah amat kelakar bagi saya sehinggakan saya pun sedang tersengih pada ketika ini. ;))


4. Nyanyikan lagu buatnya
Ha...tips ini merupakan bagi saya tips yang paling ultimate. Kalau ditanya, berapa ramai yang sanggup nyanyi untuk kekasihnya? Pernah tak anda menyanyikan lagu untuk kekasih anda? Mungkin jawapannya ramai yang mengatakan tidak. Tetapi, saya pernah. Saya tidak berkata bohong. Saya pernah dendangkan lagu kepada kekasih saya. Dan kami siap berkaraoke di dalam phone lagi. Kami berduet bersama-sama. Adakah si Dia akan tersenyum dan ketawa? Sudah pasti ya. Kerana dapat mendengar suara buah hatinya menghiburkan dirinya. Tidakkah ianya menggembirakan? Sudah pasti senyuman terukir di bibirnya.

Semoga tips ini dapat membantu korang yer. admin hanya berkongsi (^_^)


Sumber : tentang cinta


Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih


Read more »

Makan Pil Untuk Wangikan Badan

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK
- gambar Mr Google

AMSTERDAM - Satu pil baru diperkenalkan untuk menghantar wangian terus ke dalam tubuh anda dan menjadikan kulit seperti penyembur minyak wangi!

Pil Swallowable Parfum yang masih dalam peringkat pembangunan itu akan bertindak balas dengan proses metabolisme selepas ditelan dan membebaskan molekul wangian melalui permukaan kulit semasa tubuh berpeluh.

Secara ringkasnya, pil itu menukarkan peluh anda kepada cecair wangian dan kerana setiap tubuh manusia mempunyai genetik tersendiri, wangian dihasilkan akan mengikut karakter setiap individu itu sendiri.

Karyawan Belanda, Lucy McCrae bergabung dengan pakar biologi sintetik, Sheref Mansy untuk mereka pil itu. Sinar Harian



Sedikit Ulasan Adminkongsi :
Wah..ada juga pil untuk wangikan badan yer. baru admin tahu...huhu. lepas ni korang tak perlu pakai minyak wangi lagi lah. nak lagi hebat lepas main bola korang tak perlu mandi..memang semerbak lah bau...ekeke.

Yang hebatnya..dengan menelan pil tersebut peluh  keluar dari badan akan berbau wangi. wangian plak dihasilkan mengikut karakter setiap individu itu sendiri. takkan sampai camtu sekali..

Menarik..tak dapat admin nak bayangkan bila wangian yang keluar mengikut karakter tersendiri. kalau seseorang tu jenis lemah lembut tentulah bau wangi kan. tapi kalau seseorang tu jenis pemarah atau baran?. agak2 korang bau camne...hehe.

Tapi..berbahaya tak untuk badan manusia bila digunakan dalam tempoh jangka masa yang panjang. bimbang juga bila difikirkan balik..ntah lah..teknologi sekarang. macam2 boleh dibuat (^_^)

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih


Read more »

jum shopping o_O !

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK
Assalamualaikum,,

kali nih aku nak kasi promote cikit ! aku tau skunk ni trend pakai skirt , maxi & shawl kan ? kalo kite usha kat memane kedai confirm la bersepah-sepah shawl yang cun melecun . ado shawl yang macam style Dato Siti la , tudung ekin la , & whatever ar . huhu tak lupe jugak bermacam-macam skirt & maxi yang #hothot ko . tak cya pi usha kat kedai kain tempat korang tu .

tapi korang mesti tak pernah jumpa lagi kan maxi dress yang fully dari atas sampai bawah ? mane ada orang jual kat kedai-kedai tepi jalan weh . just kat website ni jer yang ado nyer pun . sila klik SINI utk ke website tersebut ;) ha dress nih name nyer YUNA MAXI DRESS . ala kalo korang nk tiru style yuna , korang bley la beli dress nih :) pastu pakai shawl lilit mcm die , confirm sejibik kot . hehe


okey kat sini ada macam-macam kaler . ado kaler Wood Green, Dark Blue, Light Blue, Yellow, Light Gray, Dark Gray, Pink, Light Brown, Light Purple, Purple, Black . harganya pun murah jer la . kalo harga lame RM 85 tapi skunk ni harga baru just RM 70 jer . murah kan ? maxi nih totally jenis Cotton Spandex (Stretchable) . ukuran nyer korang bley ukur ikut nih ha , Bust : 76 - 100cm , Waist : 80 - 104cm , Hips : 95 - 119cm , Length : 135cm .


nak tau lebih detail korang bley usha website nih --> GirlShoppingCenter ;)

by cik nini ;)
kalo suke, sila la like !




Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

PULAU BERBENTUK HATI DI DUNIA

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK
Asslammualaikum.

Jika entry sebelum ini saya memaparkan mengenai AIR TERJUN TERCANTIK DUNIA,kali ni saya nak share sikit pasal pulau bentuk hati.Pernah dengar x mengenai kewujudannya??

So,mari kita lihat bagaimanakah rupanya pulau2 yang berbentuk hati ini.



1.PULAU TUPAI -POLINESIA,PERANCIS



2.PULAU GALENSJAK-CROTIA




3.PULAU SPITSBERGEN-SVALBARD



4.PULAU TAVARUA-FIJI




5.PULAU MAKEPIECE-AUSTRALIA




6.PULAU WALCHENSEE-JERMAN




7.PULAU BENTUK HATI,TASIK GUTIERREZ,PATAGONIA




8.PULAU BENTUK HATI DI MANGROVE DELTA SUNGAI VAZA-BARRIS,BRAZIL



9.HUTAN MANGROVE,NEW CALEDONIA



Ni bukan pulau ya,tapi hutan mangrove tau..Ingat lagi x drama BOF,di mana Gu Jun Pyo bawa Gum Jan Di naik helikopter.Inilah tempatnya..

Jadi,kalian sudah tahu,bukan,di mana letaknya pulau2 bentuk hati ini.Indah dan cantik sekali ciptaanNYA..Subhanallah...



Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Sunday, 30 October 2011

Rz! Seksa batin disekat amah

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK
PENGAKUAN...Zakry berkongsi masalah dihadapinya kepada wartawan Harian Metro.
PENGAKUAN...Zakry berkongsi masalah dihadapinya kepada wartawan Harian Metro.
 “Sudah hampir tujuh tahun saya tidak ‘bersama’ isteri. Setiap kali ingin melakukannya, nafsu saya seperti disekat dan saya jadi tak bermaya, namun keadaan jauh berbeza apabila saya melihat perempuan lain.”
Itulah keluhan seorang lelaki mahu dikenali sebagai Zakry, 33, yang percaya masalah dialaminya itu angkara pembantu rumah yang sengaja ingin merosakkan rumah tangganya. Eksekutif sebuah syarikat swasta itu percaya dia tidak membuat tuduhan melulu, sebaliknya memiliki beberapa petunjuk atau bukti yang dirasakan berasas.
“Pada mulanya, saya menyangka saya ada masalah seksual atau lemah tenaga batin. Hasil perbincangan dengan isteri, kami berjumpa doktor untuk mendapatkan kepastian. Namun, pemeriksaan doktor mengesahkan saya tidak mengalami masalah seksual,” katanya kepada Harian Metro.

Berikutan itu, Zakry bersama isteri berbincang dengan keluarga dan mereka dicadangkan berubat secara Islam kerana mungkin ada pihak menggunakan cara halus merosakkan rumah tangganya.


“Kami pergi berubat dengan seorang ustaz di Perak dan terkejut apabila ustaz itu memberitahu saya terkena sihir dipercayai dilakukan orang yang pernah duduk serumah dengan kami.

SUMBER



Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Persoalan & Jawapan : Hukum Menonton Filem 2012

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

Soalan :
Apakah hukum menonton filem 2012? Adakah ia termasuk berjumpa dengan tukang ramal/nujum?


Jawapan :
Menurut ulama’ Saudi terkenal Syeikh Muhamad Soleh al-Munajjid bahawa menonton filem fiksyen yang mengandungi pembohongan, seperti teori Darwin, dan apa-apa fakta yang bercanggah dengan Islam dan Sains Tabie hendaklah dielakkan. Seorang Islam hendaklah sibuk didalam mencari sesuatu yang berguna untuk dirinya.

Menurut beliau kebanyakkan fiksyen sains ini terdapat banyak ideologi kufar, seperti hidup dan mati ditangan sesuatu makhluk, memberi keupayaan kepada sesuatu makhluk mencipta sesuatu dari tiada, memaparkan bahawa makmal mereka (Yahudi dan Nasrani) boleh mencipta apa sahaja, baik berbentuk barang yang bernyawa atau tidak bernyawa, seperti fosil yang wujud berjuta tahun, dan juga dapat mengembalikan manusia kealam lepas dan juga akan datang. Kebanyakkan fiksyen ini sangatlah bertentangan dengan prinsip Islam. Masa atau waktu bagi orang Islam sangat berharga, maka hendaklah digunakan kepada sesuatu yang bermunafaat.

Sabda Nabi :saw :
مِنْ حُسْنِ إِسْلامِ الْمَرْءِ تَرْكُهُ مَا لا يَعْنِيهِ
“Salah satu tanda seseorang itu komited terhadap Islam adalah dia meninggalkan sesuatu yang tidak berkenaan dengannya” [Hadith riwayat al-Tirmudzi].



Penjelasan yang ringkas. harap berguna untuk semua (^_^)

Sumber : soaljawab.wordpress.com

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih


Read more »

Tips Untuk Menjadi Pendengar Yang Baik Kepada Wanita

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

Salam semua. hari ini admin nak kongsi lagi tips yang berguna untuk korang. kali ini admin kongsikan tips atau cara2 untuk menjadi pendengar yang baik kepada wanita. yelah..bila seseorang wanita tersebut meluahkan perasaannya kepada kita bermakna dia percaya kita mampu menjadi pendengar yang baik.

Jadi, sebagai orang yang mereka percayai janganlah kita sesekali lakukan perkara yang menyebabkan mereka hilang mood untuk bercerita atau meluahkan perasaan. mungkin kita tidak menyangka..perbuatan "kecil" kita itu akan menyebabkan mereka hilang mood untuk meluahkan perasaan dan menganggap kita bukan seorang pendengar yang baik.

Atas sebab itu admin ingin berkongsikan tips ini. harap berguna kepada korang dalam menjadi seorang pendengar yang baik kepada wanita. antaranya ialah..


1. Berikan perhatian sepenuhnya
Apabila si dia mula berkata-kata, tumpukan sepenuh perhatian kepadanya. Hentikan segala perbuatan anda dan dengar dengan teliti setiap apa yang si dia ingin katakan. Walaupun terdapat gadis yang lalu-lalang di sebelahnya, jangan sesekali menjeling ke arah gadis tersebut. Saya tahu perangai anda, kerana saya juga seorang lelaki.


2. Pandang matanya
 Ketika si dia sedang bercakap, pandang matanya. Renung dan dengar dengan teliti cerita yang ingin disampaikan. Itu akan membuatkan si dia lebih gembira untuk meneruskan cerita atau luahan perasaan kerana anda ada untuk mendengarnya.


3. Jangan berikan pendapat
Apabila si dia meluahkan perasaaan, jangan sesekali memberikan pendapat atau jalan penyelesaian. Sebagai contoh, "Tadi ada pakcik tu jatuh tangga. Kesian je tengok pakcik tu." Jangan pula anda berikan pendapat, "Ala...biarlah dia nak jatuh ke, nak tergolek ke. Bukan awak susah pun...". Ini adalah sangat-sangat mematikan mood pasangan anda. Si dia hanya ingin meluahkan perasaan dan bukannya meminta pendapat anda. Jadi, jangan sesekali memberikan pendapat kecuali diminta.


4. Bertanyakan soalan
Untuk menaikkan lagi mood si dia bercerita, tanyakan soalan-soalan yang berkaitan dengan apa yang dicerita. Ini menunjukkan yang anda juga berminat dengan cerita yang si dia kongsikan. Saya guna contoh yang sama seperti di atas, "Tadi ada pakcik tu jatuh tangga. Kesian je tengok pakcik tu." Soalan yang boleh anda tanya, "La...macam mana dia boleh jatuh?".


5. Berikan sokongan kepadanya
Sekiranya pasangan anda sedang marah-marah atau merungut mengenai sesuatu, dengarkan saja apa yang si dia marahkan. Berikan sokongan yang anda juga berpihak kepadanya. Dan jangan sesekali anda menyokong orang yang dimarah itu pula. Ini akan menunjukkan yang anda tidak menyokong dirinya dan menyebabkan si dia bertambah marah.


6. Ulang semula apa yang dikatakan
Anda juga boleh mengulang semula apa yang si dia katakan bagi menunjukkan yang anda mendengar ceritanya. Contoh yang sama, "Tadi ada pakcik tu jatuh tangga. Kesian je tengok pakcik tu." Apa yang anda boleh buat adalah, "La...kesian pakcik tu jatuh tangga...". Dan si dia akan terus menyambung semula bercerita selepas mendapat tahu yang anda sedang mendengar ceritanya.


7. Diam dan jangan berkata apa-apa
Tetapi, jika topik luahan perasaan atau marah itu ada berkaitan dengan anda, adalah lebih baik anda berdiam diri dan jangan respon apa-apa. Lebih baik anda tahan telinga dan mendengar apa saja yang si dia katakan. Biarkan si dia luahkan segala perasaannya. Dengan cara sebegini akan membuatkan si dia lebih cepat reda kerana perasaan marah itu berjaya dikeluarkan.

Mudah bukan untuk menjadi seorang pendengar yang baik? Apa yang perlu anda buat hanyalah, mendengar. Itu sahaja.

Perempuan akan rasa diri mereka disayangi apabila luahan perasaannya didengari oleh pasangan. Sekiranya pasangan anda sedang bercerita atau meluahkan perasaan, anda sudah tahu apa yang perlu dilakukan. Jadilah pendengar yang baik, kerana itulah salah satu resepi untuk membina percintaan yang bahagia selamanya

Semoga tips kali ini berguna buat korang. apa yang baik "jadikan rujukan..yang buruk sebagai pengajaran". ikhlas dari adminkongsi (^_^)


Sumber : tentang cinta

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih


Read more »

Hotel Diperbuat Daripada Garam

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

COLCHANI - Selalunya hotel dibina menggunakan batu atau kayu tetapi tidak bagi hotel mengagumkan di Bolivia ini, di mana setiap bahagian bangunan, termasuk perabot, dibina menggunakan garam.

Hotel de Sal di Colchani, Bolivia, ini dibina di dataran garam Salar de Uyuni yang menjadi tari-kan pelancong di negara Amerika Selatan itu.

Dengan bayaran 84 pound satu malam (RM415), pengunjung boleh menyewa bilik dengan dua katil diperbuat daripada garam.

Pemandu pelancong, Pedro Pablo Michel Rocha berkata, ramai pengunjung yang datang ke hotel terletak di selatan negara itu sukar mempercayai ia dibina daripada garam.

“Ada juga orang yang menjilat perabot untuk memastikan ia benar-benar diperbuat daripada garam!,” katanya.

Dataran Salar de Uyuni yang dilitupi lapisan garam setebal beberapa meter terbentuk hasil daripada perubahan beberapa tasik di kawasan itu pada zaman purba. Sinar Harian



Sedikit Ulasan Adminkongsi :
Pergh..hebat kan. garam pun boleh dibuat hotel. teknologi sekarang..macam2 boleh buat. tapi..idea dorang memang hebat lah..camne boleh terfikir nak buat hotel dari garam tu. memang lain dari yang lain lah. bayaran untuk satu malam pun agak murah..hanya RM 415

Haha..yang kelakarnya ada juga pengunjung yang jilat nak test betul2 garam atau tak. tapi senang lah time masak kan..tawar jer boleh ambil garam kat mana2 jer. kat dinding, lantai atas kabinet pun boleh ambil..haha

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Rz! Godaan Justin

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK



pix_gal0
SEMEMANGNYA lelaki ini sering dikaitkan mempunyai hubungan dengan beberapa wanita cantik lagi popular. Selepas mendampingi bintang sensasi, Britney Spears, dia turut dikhabarkan berpacaran dengan Stacy Ferguson, Jenna Dewan, Alyssa Milano, Cameron Diaz, Scarlett Johansson dan Jessica Biel. 

Terbaru, lelaki tersohor yang mula mencipta nama ketika masih remaja bersama kumpulan ‘N Sync pada pertengahan 1990-an dikaitkan pula dengan pelakon seksi Mila Kunis. Namun kedua-duanya menafikan punya apa-apa hubungan, selain teman biasa.Kisah perhubungan yang kononnya membabitkan dua artis itu mula muncul di media massa September lalu apabila seorang lelaki dari Florida ditahan pihak berkuasa, atas dakwaan menggodam telefon bimbit bintang berkenaan. Dia juga dikatakan menggodam telefon beberapa artis lain.Pada mulanya, kedua-dua pelakon ini dikatakan bersikap begitu mesra antara satu sama lain di khalayak sebagai gimik melariskan filem lakonan mereka, Friends with Benefits. 

Bagaimanapun laman gosip TMZ berkata, gambar yang dikatakan dicuri daripada telefon mereka menunjukkan keadaan sebaliknya. Antara foto yang diperoleh laman itu menunjukkan Justin tidak berbaju, malah ada juga foto lelaki terkenal itu dengan seluar dalam perempuan di atas kepalanya. Manakala foto yang dikatakan termuat dalam telefon Justin pula ialah gambar Mila sedang berada dalam kolah mandi. Kini, kenyataan siapa yang harus dipercayai? 

Pada dasarnya, tentu peminat tidak kisah kalau kedua-duanya mempunyai hubungan cinta. Apatah lagi ketika itu masing-masing difahamkan tidak mempunyai teman istimewa. Jadi, kenapa pula mereka harus menafikannya? 

Ataupun sememangnya Justin masih lagi teringat dan cuba berbaik-baik semula dengan bekas kekasih, Jessica Biel? Lebih-lebih lagi, apabila beberapa hari lalu penyanyi dan pelakon sensasi itu dikatakan dilihat dalam keadaan sungguh mesra bersama wanita berkenaan. 
Mereka pernah memberikan media berita hangat apabila mula berpasangan kira-kira empat tahun lalu. Namun kedua-duanya mengumumkan, mereka tidak lagi bersama pada Mac tahun ini. 

Baru-baru ini, selepas majlis tayangan filem terbaru lakonannya, In Time, Justin, 30, pergi ke majlis keraian di sebuah rumah di Beverly Hills. Di sana dia dilaporkan berpesta bersama Jessica, 29. 
Menurut sumber yang memberitahu Us Weekly, aktres terbabit tidak memunculkan dirinya sehinggalah tiba waktu parti selepas majlis tayangan diadakan. 

"Mereka kelihatan seperti masih saling mencintai, umpama pasangan yang begitu comel sekali," kata sumber berkenaan. 

Ada juga laporan menyatakan, pasangan ini bercium ketika menghadiri majlis tayangan perdana filem terbabit. 

Pada Ogos lalu, sumber lain memberitahu, pasangan itu sebenarnya masih kerap berhubungan dan ingin memberikan masing-masing peluang kedua. 

"Jessica benar-benar mahu kembali ke pangkuan Justin dan lelaki itu sendiri sedar, kehidupan bujang bukanlah untuknya," katanya. 

Dari komedi ke aksi lasak 

SEMENTARA itu, menerusi filem fiksyen sains yang menggandingkan dirinya dengan Amanda Seyfried, Justin menyaksikan sisi lain dirinya sebagai pelakon apabila menjayakan watak yang memerlukannya beraksi lasak. Lebih hebat, dia melakukannya dalam pakaian kemas, tuksedo. 

Kata bintang ini, dia tidak biasa memakai tuksedo dan kemudian berlari berbatu-batu pada satu malam, seterusnya melakukan babak aksi. 
Antara babak lasak dijayakannya pula termasuk bertumbuk, menendang, melompat keluar dari bilik hotel, menembak, serta berkejar-kejar kereta di sisi pasangannya, Amanda. 

Lelaki ini bagaimanapun tidak berasakan dia melakukan aksi sepenuhnya dalam In Time, yang mula ditayangkan semalam. Begitupun, aksinya itu agak meyakinkan dalam menakutkan musuh serta menyebabkan kemusnahan. 

Dia juga tidak menganggap wataknya itu seperti John Rambo, sebaliknya sebagai Will Salas, dia perlu menjadi lelaki yang terdesak tetapi bijak. 

Selepas menunjukkan lakonan memberangsangkan dalam The Social Network, serta mempamerkan aksi lucu dalam Friends With Benefits dan Bad Teacher, penyanyi SexyBack ini tampil lebih lasak dalam drama futuristik itu, yang mengetengahkan persoalan mengenai nilai masa. 

Berikutan wataknya dalam filem itu memerlukan dia banyak berlari, Justin terlebih dulu giat berlatih larian pecut sebelum penggambaran dimulakan. Lalu, apabila dia beraksi di depan kamera, lakonannya dilihat cukup bersahaja. 

"Saya mahu karakter saya bergerak seperti badannya begitu ringan. Apa yang mampu saya katakan, saya banyak kehilangan lemak ketika berlatih untuk filem ini," katanya. 

Dia juga turut tercedera pada bahagian kaki ketika menjayakan babak melepaskan diri dari sebuah bilik, lalu terjun ke atas meja yang bergoyang. Ketika mendarat di atas lantai yang keras, pergelangan kakinya mengalami kecederaan. 

"Ketika itu, saya rasa seperti kaki saya ditembak seseorang. Saya kelihatan terhincut-hincut dalam babak terbabit kerana menarik seorang tebusan, padahal saya cuma mampu bergerak atas satu kaki saja," dedah Justin yang terus rebah apabila pengarah menjeritkan ‘cut’. 


Sumber : Klik Sini


Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Saturday, 29 October 2011

Rz! Catriona Ross Enggan Buka Tudung

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK




BIARPUN penampilannya semakin jarang di kaca TV, pelakon Catriona Ross tetap bersyukur kerana dikurniakan rezeki melalui tugasnya sebagai pe-ngacara majlis serta tetamu program seni di sana sini.
Catriona atau nama sebenarnya Catriona Noorhayati Ross Bahrin Ross, 31, turut menjalankan perniagaan busana dan tudung secara online dengan menggunakan jenamanya sendiri iaitu Catriona Ross Collections.
Ia yang diusahakan sejak Februari lalu dan turut mendapat maklum balas yang menggalakkan daripada peminat.

Gadis kacukan Melayu-Scot-tish ini kali terakhir terbabit dalam penggambaran drama Antara Maghrib dan Isyak terbitan Suhan Movie dan Kasih Aliya (JS Movie).


Menurut Catriona yang mesra disapa Cat, banyak tawaran ditolak disebabkan terpaksa menjalani penggambaran di luar Lembah Klang selain watak yang tidak sesuai de-ngan penampilannya.


“Memang saya kurang terbabit dalam penggambaran drama buat masa ini. Kebanyakan tawaran membabitkan lokasi di luar Lembah Klang dan memaksa saya meninggalkan keluarga dalam tempoh berhari-hari kadang- kala ada yang mencecah berminggu-minggu membuat-kan saya menolak tawaran berkenaan.


“Pada masa sekarang anak saya, Sephia Rania yang berusia setahun tujuh bulan sudah mula belajar bercakap. Jadi saya agak berat berjau–han.


“Sebagai ibu saya tidak mahu melepaskan saat pentingnya membesar dan mendengarnya bercakap. Saya takut nanti selepas pulang daripada penggambaran tahu-tahu dia sudah bercakap!” kata Cat.


Cat tidak menafikan banyak terbabit dengan produksi Sheila Rusly (JS Movie) kerana selesa berkerjasama dengan Sheila yang turut berhijrah memakai tudung sepertinya. Selain mementingkan waktu solat dengan memberi kelonggaran kepada pelakon beragama Islam menunaikan solat tepat pada waktunya, mereka juga menggalakkan solat berjemaah.


Bukan bermaksud semua produksi tidak mementingkan waktu solat ketika menjalani penggambaran, sebaliknya sebagai umat Islam setiap produksi harus mewajibkan setiap mereka yang beragama Islam menunaikan solat apabila tiba waktunya.


Lebih memburukkan keadaan, ada di antara produksi yang sengaja menguji pendiriannya dengan meminta Cat membuka tudung sementara menjalani penggambaran beberapa babak di rumah.


“Apabila diminta membuka tudung bermakna produksi berkenaan tidak menghormati pendirian saya. Bertudung bukan untuk fesyen. Malah, saya bukan seperti segelintir pelakon yang sanggup membuka tudung. Cara ini langsung tidak menunjukkan tahap profesional produksi terbabit. Bertudung ibarat pakaian rasmi saya.


“Persepsi bertudung me-nyekat rezeki dalam kerjaya seni tidak benar sama sekali. Sebaliknya, walaupun menolak tawaran berlakon, saya masih menerima jemputan mengacara dan menjadi tetamu pada majlis tertentu,” kata Cat yang turut berkongsi pengalamannya sempena program Raudhah anjuran TV9 di Masjid Al-Falah, USJ9, Subang Jaya, baru-baru ini.


Sementara itu, Penerbit Eksekutif Raudhah, Ahmad Noor Sulaiman berkata, konsep penganjuran program berkenaan menjadi penanda aras sebagai medan tarikan kepada masjid. Pihaknya bersyukur dan gembira dengan sambutan yang diberikan pelbagai lapisan masyarakat, sekali gus mengubah persepsi kebanyakan pihak yang meng-anggap masjid hanya tempat beribadat.


“Kami menerima banyak permintaan daripada orang ramai. Ada yang menghubu-ngi TV9 dan menerusi program yang dianjurkan. Kebanyakan mereka mengalu-alukan program seperti ini.


“Ada di antara mereka yang hadir dari luar Lembah Klang semata-mata untuk meng-ikuti program ini. Insya-Allah program ini akan diteruskan di peringkat negeri kalau kami mendapat sokongan daripada penaja,” katanya.


Selain pembabitan artis menerusi segmen khas yang diadakan di pekarangan masjid, program berkenaan turut diserikan dengan pelbagai aktiviti seperti pameran kenderaan, jualan pakaian, produk dan makanan. Selepas menjelajah Masjid Darul Ihsan SS15, Subang Jaya, Masjid Al-Hidayah, Taman Melawati dan Masjid Al-Falah, USJ9, Subang Jaya, siri jelajah Raudhah terakhir berlangsung di Masjid Kota Damansara pada 29 Oktober ini.


Read more »

Rz! Laman web FAM yang digodam dipulihkan semula

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

Laman web rasmi Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) telah diceroboh oleh beberapa penggodam tengah malam tadi, berjaya dipulihkan oleh pengendalinya kira-kira jam 3.45 pagi tadi.
Laman berkenaan berjaya dipulihkan selepas ia ditutup selama kira-kira setengah jam.

Terdahulu, laman web berkenaan telah digodam secara `mass deface’ oleh sekumpulan penggodam menggelarkan diri mereka sebagai UM'07, pjpb cr3ws, gaysec dan anti-p4sti selepas tengah malam tadi, dipercayai akibat tidak berpuas hati dengan keputusan pertubuhan itu menetapkan harga tiket sekata RM50 bagi perlawanan akhir Piala Malaysia, esok.

Kumpulan penggodam itu telah meminda lambang persatuan itu serta meletakkan mesej yang menggunakan kata-kata kesat dan mengutuk tindakan FAM pada laman berkenaan.

Harian Metro, yang mendapat maklumat mengenai kejadian itu daripada seorang peminat Facebook Harian Metro * myMetro dikenali sebagai Muhammad Fahmi, yang melayari laman web FAM (www.fam.org.my) mendapati penggodam terbabit turut memuat naik laporan berita mengenai keputusan FAM yang tidak berganjak berhubung harga tiket perlawanan akhir Piala Malaysia antara Terengganu menentang Negeri Sembilan itu.

Selain itu, dua klip video turut dimuatkan di laman web berkenaan yang memaparkan sekumpulan penyokong bola sepak dengan latar lagu yang mencaci FAM.


Penggodam terbabit turut mengecam kenyataan Setiausaha Agungnya, Datuk Azzuddin Ahmad, yang berkata bahawa “Malaysia adalah sebuah negara demokrasi dan penyokong bebas memilih untuk memulau perlawanan akhir nanti dan FAM tidak mempunyai sebarang kuasa bagi menyekat keputusan mereka.” Setakat jam 3.30 pagi ini, Harian Metro masih belum dapat menghubungi pihak FAM bagi mengulas masalah pencerobohan berkenaan.

Harian Metro melaporkan, ketika berdepan banyak bantahan, FAM tidak berganjak dengan keputusannya menetapkan harga tiket RM50 bagi menyaksikan perlawanan akhir Piala Malaysia antara Terengganu dan Negeri Sembilan di Stadium Shah Alam, Sabtu ini.


SUMBER




Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Tips Berguna Untuk Pikat Lelaki

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK
-gambar dari Mr Google

Salam semua. admin nak berkongsi lagi tips berguna untuk korang. kali ini admin kongsikan tips untuk pikat lelaki. sebenarnya kebanyakkan lelaki terpikat pada seseorang wanita itu adalah berdasarkan faktor diri wanita tersebut. antaranya faktor penampilan, tingkah laku, perangai dan kesensitifan seseorang wanita.

Jadi untuk memikat seseorang lelaki tersebut hendaklah bermula dengan perubahan pada diri wanita itu sendiri. jadi sekarang admin ingin berkongsikan ciri2 yang perlu ada pada seseorang wanita tersebut untuk memudahkan lelaki terpikat


Antara tips2 berguna adalah seperti berikut :
  • Sentiasa tersenyum dan jangan bersikap sombong apabila berinteraksi dengan mereka.
  • Pandai memasak adalah ciri2 utama mengapa lelaki mudah terpikat dengan anda.
  • Berpewatakan menarik mampu menarik minat mereka.
  • Jujur dan sentiasa merendah diri.
  • Lakukan apa yang dia suka dan jangan lakukan apa yang dia tidak suka.
  • Lelaki sukakan wanita yang suka berterus terang tanpa menyembunyikan sesuatu.
  • Mempunyai tingkah laku yang baik dan berlemah lembut.
  • Bijak menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan.
  • Jangan terlalu mengokong.
  • Ketika berinteraksi dengan mereka jangan lupa gunakan bahasa tubuh yang anda ketahui seperti mata dan tangan.

Semoga berguna untuk para2 wanita yer. admin hanya berkongsi. apa2 pun cara diatas hanya ikhtiar jer. jodoh yang sebenar datang  dari allah. kalau kamu dah berjodoh dengan seseorang itu..cara diatas akan memudahkan lagi urusan "tersebut"(^_^)

Sumber : tentang cinta

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih


Read more »

Penulis Blog Menang Anugerah APICTA

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

Penulis blog, Muhammad Hafiz Ismail memenangi Anugerah Terbaik Perdana Menteri di Anugerah MSC Malaysia Asia-Pasifik ICT Alliance (APICTA) 2011, menerusi blognya, Life Through My Eyes (www.apistakkisah.blogspot.com).

Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC) dan Persatuan Industri Komputer dan Multimedia Malaysia adalah penganjur bersama anugerah tersebut.

Dalam satu kenyataan bersama, MSC Malaysia dan MDeC berkata, Muhammad Hafiz menewaskan hampir 250 pencalonan lain.

:Menurut kenyataan itu, 246 syarikat tempatan, individu dan pelajar menghantar penyelesaian teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) buatan Malaysia mereka untuk bersaing dalam 19 kategori dan 35 pencalonan dipilih sebagai sama ada pemenang atau merit dalam kategori masing-masing.

Antara pemenang ialah E-Kerajaan Terbaik (IRIS AXESS P5000), IRIS Corp Bhd; Keselamatan Terbaik (Secure Token ST3), SecureMetric Technology Sdn Bhd; Aplikasi Kewangan terbaik (Digital Transaction Banker), eBworx Bhd; Syarikat Baru Terbaik,Open Dynamics Sdn Bhd; dan Projek Perisian/Perkakasan Pelajar Institut Pengajian Tinggi Terbaik (Health3).

Menurut kenyataan itu, barisan pemenang akan bersaing di peringkat antarabangsa di Anugerah International APICTA di Pattaya, Thailand, lewat tahun ini. Sinar Harian



Sedikit Ulasan Adminkongsi :
Wah..best yer dapat menang anugerah. tahniah kepada Muhd Hafiz. beliau merupakan seorang guru muda. apa2 pun sekalung tahniah dari admin. bangga kot..dapat menang anugerah APICTA tu. admin sendiri pun tak pernah nak menang apa2 anugerah pun. dah blog tak femes..nak buat camne kan...huhu.

Kepada kawan2..tentu korang pun nak menang camni jugak kan. apa lagi ada jer lagi pertandingan tu tahun depan terus jer masuk..huhu. blog dia pun admin dah silau2 tadi..cukup sederhana..follower pun boleh tahan. kalau korang semua nak tengok blog dia di persilakan. ni link blog dia http://www.apistakkisah.blogspot.com/

Agak2 korang kalau blog admin ni masuk pertandingan boleh menang tak...ekekeke (^_^)

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih


Read more »

Rz! Cinta lokasi VS cinta promosi

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK
Pelakon sensasi Shahz Jaszle kini sedang rancak menjalani penggambaran fiem Rentaz arahan Mamat Khalid. Heroinnya pelakon cantik yang tak kurang kontroversinya, Miera Leyana.
Bila pihak media ke lokasi membuat liputan pembikinan filem itu mereka saling membuat pengakuan sedang menjalin hubungan mesra. Mengaku sedang menyemai benih-benih cinta. Mudahnya jatuh cinta. Cinta apa namanya itu?

NEELOFA PERNAH TERKAIT DENGAN SHAHZ JASZLE.
Semua peminat mengikuti perkembangan kisah luar layar Shahz. Bila berlakon filem ada sahaja cerita peribadi yang dibongkarkan. Masih ingat tak dengan kontroversi putus cinta dengan Maria Farida dan kehadiran Neelofa dulu?

Bila ada gosip pasal hubungan mereka, Shahz mengakui menjalin hubungan istimewa dengan Maria. Selepas itu nama Shahz semakin dapat perhatian. Kebetulan drama bersiri Asmara sedang ditayangkan. Agaknya dia nampak peranan gosip cinta dalam menaikkan namanya.
Tidak lama selepas membuat pengakuan cinta, Shahz dapat tawaran menjadi hero filem remakeAzura 2011 arahan Aziz M. Osman. Penggambarannya turut di buat di Kota London. Semasa dia masih lagi di sana ada gosip pasal hubungannya dengan Maria bermasalah.
Tidak lama selepas itu mereka mengakui pasal hubungan cinta yang tak kesampaian. Masuk pula nama Neelofa yang tiba-tiba menjadi popular kerana namanya terpalit dalam gosip cinta tiga segi Maria-Shahz-Neelofa. Neelofa mula mendapat perhatian. Sekarang dia semakin dikenali dan meraih banyak tawaran. Ada juga cerita diburu golongan VIP.

ADAKAH BENAR ADA RASA CINTA?

Sekembali ke tanah air, mereka kelihatan rapat namun tidak pernah membuat kenyataan rasmi pasal menjalin hubungan cinta. Namun ada yang membuat andaian bahawa memang wujud hubungan di antara mereka. Apatah lagi adik perempuan Shahz turut membantu urusan seni Neelofa seketika.
Lama juga huibungan mereka diperkatakan. Tiba-tiba bila Shahz berlakon dengan Miera, pelakon remaja itu pula yang menjadi buah cinta Shahz. Adakah benar wujudnya cinta lokasi di antara mereka atau hanya sekadar cinta promosi?
Maklumlah sekarang ini banyak filem dihasilkan dan penerbit serta pengarah pasti mencari jalan terbaik mempromosikan filem mereka. Pihak bahagian promosi lebih-lebih lagilah pening kepada fikir langkah memasarkan filem.
Adakah gosip dan pengakuan cinta hero dan heroin filem itu menjadi salah satu alat untuk mengukuhkan ingatan bakal penonton terhadap filem yang dijangka ditayangkan tahun depan itu. Isu di Mangga Online ini pun sebenarnya turut mempromosikan filem itu secara tak langsung.
Apabila orang bercakap pasal Shahz dan Miera, orang akan ingatkan filemRentaz kerana mereka mula menjalin hubungan cinta ketika di lokasi penggambaran filem itu. Mereka mengaku sudah kenal sejak zaman persekolahan lagi, tapi tak sempat berkenalan mesra.
Selepas berlakon bersama barulah di teruna mula menyelami hati si anak dara. Dulu si teruna tak sempat nak berkenalan dengan si dara sebab ada kawan lain yang masuk jarum dulu. Dia pendamkan perasaan demi persahabatan.
Macam wayang pun ada juga kisah itu kan? Biasalah tu ayat klise pelakon-pelakon kita sejak dulu hingga ke hari ini. Tunggulah nanti macam mana kesudahan hubungan mereka.
Adakah berpanjangan ataupun berakhir bila penggambaran tamat dan si hero bertemu heroin lain dalam projek filem akan datang?
Modal apa pula nak dimainkan kalau benar hati Shahz  kini dimiliki si heroin Rentaz itu? Tunggu dan lihatlah macam mana.
Miera juga pernah mengaku pengalaman putus cinta dengan lelaki-lelaki terdahulu. Walaupun baru berusia belasan tahun dia sudah matang dalam cinta (kalau kematangan seseorang wanita diukur pada cinta yang hadir dalam hidup mereka).
Saya tak mahulah mengatakan cerita itu sekadar promosi sebab kita pun tak tahu apa yang ada dalam hati mereka. Manalah tahu mereka benar-benar saling jatuh cinta di lokasi penggambaran kan? Hanya mereka yang tahu.
Adakah dalam mengecapi kecanggihan teknologi hari ini, promosi cinta masih relevan dalam menentukan kejayaan sesebuah filem. Dulu memanglah pengarah sengaja mencari pasangan pelakon yang sedang menjalin hubungan cinta untuk melariskan filem mereka.
Sebab itulah semasa Awie dan Erra Fazira bercinta dan bertunang mereka kerap digandingkan dalam filem bersama-sama. Memang menjadi dan filem mereka mencatat kutipan tertinggi pada masa itu.
Bila Erra dan Yusry pula bercinta selepas Erra putus hubungan dengan Awie, mereka juga digandingkan dalam beberapa filem. Malah detik bersejarah persandingan mereka juga dimuatkan dalam salah sebuah filem lakonan mereka.
Itu kisah masa lalu. Hari ini perlukah lagi gimik macam itu. Filem KL Gangster tak ada pasangan cinta pun, malah menitikberatkan watak pelakon lelaki, berjaya kutip lebih RM12 juta. Pelakon paling popular dan berbakat besar, Shahiezy Sam juga tak pernah pula digandingkan dengan kekasihnya, tapi filem-filem lakonannya antara yang mengaut kutipan tertinggi.

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Rz! Ustazah Pilihan lebih mencabar

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK
Astro Oasis meneruskan kesinambungan menerbitkan program realiti bercorak keagamaan. KalauImam Muda berjaya melahirkan anak muda lelaki yang mempunyai kredibiliti sebagai ikon lelaki muslim, kali ini mereka bakal melahirkan personaliti dalam bidang pendakwahan daripada kalangan anak muda wanita menerusi Ustazah Pilihan.
Ustazah Pilihan berpaksikan pencarian pendakwah unggul dengan memaparkan kepentingan memikul tanggungjawab sebagai seorang wanita Islam sebagai pemimpin generasi akan datang. Ia semestinya cabaran baru yang lebih sukar berbanding pencarian Imam Muda.
"Ustazah Pilihan akan memaparkan kepentingan memikul tanggungjawab sebagai seorang wanita yang bukan sahaja berperanan sebagai isteri atau ibu, tetapi memikul tanggungjawab sebagai pendidik, pembentuk dan pemimpin generasi akan datang yang mempunyai kebolehan berkomunikasi serta mempunyai daya fikir yang cukup baik dan matang," kata Pengurus Saluran Astro Oasis, Izelan Basar.
Tiga penceramah hebat dipertanggungjawabkan untuk membentuk sepuluh peserta yang bakal diumumkan tidak lama lagi. Program itu akan bersiaran selepas Hari Raya Aidilfitri nanti. Ia akan menampilkan penyampai radio Ikim.FM, Siti Rohani Surani sebagai pengacara.
Peserta akan dipimpin oleh Dr. Robiah K. Hamzah sebagai Mudirah (pengetua) dan dua tenaga pengajar yanag digelar Mursyidah iaitu Prof. Dr. Muhaya Hamad dan Ustazah Zawiah Hassan. Ketiga-tiga mereka dipilih berdasarkan latarbelakang yang kukuh serta pengalaman luas dalam bidang pendakwahan di peringkat tempatan dan luar negara.
"Segala usaha yang dilakukan ini ternyata membenarkan ungkapan yang berbunyi `mendidik wanita bererti mendidik generasi bangsa'. Siri ini diharapkan dapat memikul tangungjawab untuk membentuk pemimpin wanita generasi baru," katanya lagi.
Mereka mengakui penerbitan program seperti ini yang memaparkan peserta wanita lebih sukar dilakukan berbanding program yang melibatkan peserta lelaki. Ada banyak perkara yang ditekankan agar dapat menjaga tata susila peserta wanita. Program itu ditaja oleh Bank Islam dengan kerjasama Al-Riyadh Travel and Tours.


Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Rz! Siapa kata industri filem Malaysia suram?

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK
Industri perfileman Malaysia sekarang semakin hari semakin meriah. Jumlah filem yang mendapat kutipan box-office juga semakin bertambah. Rekod yang dipegang oleh sesebuah filem terlaris tak lama kerana setiap tahun ada filem yang dapat mengatasinya.
Itu tandanya bisnes dalam bidang perfileman semakin hari semakin baik. Malah Malaysia sudah menjadi rujukan negara luar yang mahu belajar cara Malaysia mengembangkan industri filem.

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA SEBUAH FILEM HEBAT DARI MALAYSIA.
Kalau dulu Syarat Wajib Tayang memperuntukkan selang dua minggu untuk meletakkan tarikh tayangan kerana tidak mahu filem tempatan bersaing sesama sendiri, hari ini tempohnya dipendekkan hanya selang seminggu.
Itupun puluhan filem menunggu jadual tayangan kerana banyak filem disiapkan sepenuhnya setiap bulan. Sebab itulah ada filem yang sudah hampir setahun disiapkan, tetapi terpaksa menunggu giliran.
Apa kata tayangkan dua atau lebih filem dalam satu masa untuk membolehkan filem-fiem yang sudah siap dapat masuk pawagam lebih awal? Adakah saranan itu boleh mengatasi masalah filem yang berlambak menunggu masa?
Walaupun sudah banyak filem menunggu tayangan, penerbit filem masih belum yakin untuk membiarkan persaingan sesama filem tempatan. Mereka tak mahu lihat ada filem yang akan merudum sekiranya ditayangkan serentak dengan filem lain yang lebih menonjol.
Penerbit yang aktif seperti MIG dan Tayangan Unggul mungkin tak ada masalah untuk menyokong sekiranya ada saranan mahu melonggarkan tarikh tayangan dua buah filem serentak. Mereka sendiri menerbitkan puluhan filem setahun.
Apatah lagi pawagam hari ini juga semakin berkembang. Walaupun banyak panggung menayangkan sesebuah filem, ia sebenarnya masih menampung keperluan tayangan. Konsep pawagam yang mempunyai beberapa dewan tayangan sebenarnya memungkinkan perkara itu diamalkan.
Kalau kita senaraikan judul filem yang sudah siap dan sedang menjalani penggambaran, sepanjang tahun ini tak ada masalah untuk menayangkan beberapa filem serentak sepanjang tahun ini. Pihak pawagam juga pasti tiada masalah kerana banyak filem lokal yang mengutip lebih banyak berbanding filem Hollywood atau Hong Kong.
Penerbit sepatutnya semakin berani bersaing. Kalau adanya persaingan sengit dalam meraih perhatian penonton, mereka tentunya akan menghasilkan sesebuah filem dengan lebih baik. Sekali gus akan meningkatkan mutu filem kita juga.
Tapi ada juga penerbit yang cuba mengambil kesempatan semasa melihat anak muda ghairah ke pawagam dengan menghasilkan filem berbajet rendah. Kalau bajet rendah dengan mutu yang baik, tak menjadi masalah. Yang tak sedapnya bila hasilnya juga amat mendukacitakan.
Pihak yang macam itulah sebenarnya mengganggu pasaran malah boleh dillabelkan sebagai perosak undustri filem itu sendiri. Semasa orang lain sibuk menghasilkan filem gah, dia pula hasilkan filem murahan.
Kita sudah melihat negara lain

DAVID TEO YAKIN FILEM MALAYSIA AKAN LEBIH MAJU.
yang pernah menjadi rujukan kita dalam menghasilkan filem yang baik suatu ketika dulu. Kini mereka semakin ke belakang kerana adanya penerbit yang menghasilkan filem murahan; yang berunsur seks, misalnya.
Thailand, Indonesia dan Filipina pernah mendepani Malaysia dalam hal penerbitan filem suatu ketika dulu. Tapi hari ini Malaysia sudah mengatasinya. Bukan setakat kelebihan jumlah filem yang dihasilkan, sebaliknya Malaysia lebih banyak dalam kutipannya.
Rusia mahu belajar?
Penerbit dari MIG, David Teo berkata orang Rusia ada datang ke Malaysia untuk meninjau dan mancari petua untuk mengembangkan perfileman di negara mereka. Dia sendiri didatangi oleh mereka ketika membuat kunjungan baru-baru ini.
"Mereka mahu tahu apakah petua orang Malaysia dalam mengembangkan indutri perfileman. Mereka dapat tahu perkembangan industri perfileman melalui kajian dan ia membawa mereka ke mari untuk mengetahui dengan lebih lanjut.
"Orang luar sudah pandang industri kita, tapi saya tak puas hati apabila ada orang kita sendiri yang memberi gambaran industri filem kita tidak ke mana-mana. Itu satu fakta yang silap dan ketinggalan zaman. Dulu memang kita tak nampak perkembangannya, tapi hari ini perfileman Malaysia sudah berkembang," kata David.

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Friday, 28 October 2011

Persoalan & Jawapan : Hukum Sertai Pertandingan Memancing

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK


Soalan:
SAYA gemar memancing dan sering menyertai pertandingan memancing. Persoalannya, adakah menyertai pertandingan memancing yang menawarkan hadiah seperti RM5,000 bagi tempat pertama juga termasuk dalam judi?




Jawapan:
Dalam hukum mengadakan pertandingan memancing dan menyertainya serta menerima hadiah dari pengajur, ada beberapa persoalan yang harus diberi perhatian oleh penganjur dan peserta.
 
Di antara perkara yang harus diberi perhatian ialah hadiah kepada pemenang diambil dari sumber yang mana? Adakah ia diambil daripada wang penyertaan atau hadiah itu sumbangan dari individu atau agensi?
 
Sekiranya hadiah itu diberi hasil wang kutipan penyertaan maka hukumnya haram. Maka sumber haram ini tidak boleh dimanfaatkan untuk makan minum atau pakaian.
 
Dua keadaan haram yang wujud dalam pertandingan memancing ini. Pertamanya kerana menyertai pertaruhan yang keduanya menerima hadiah dari pertaruhan tersebut.
 
Contohnya, setiap peserta dikenakan yuran RM100, kemudian daripada yuran yang terkumpul itu diberikan hadiah kepada peserta yang berjaya menangkap ikan yang paling berat atau yang paling banyak (ikut peraturan pertandingan yang ditetapkan) menang, maka cara tersebut adalah haram kerana ia termasuk dalam pengertian pertaruhan (al-qimar) yang diharamkan.
 
Jika hadiah kepada pemenang ditaja oleh pihak luar tanpa membabitkan wang peserta, maka ia diharuskan kerana ia termasuk dalam hibah (hadiah) dari penganjur atau agensi yang menaja.
 
Ibnu Qudamah al-Maqdisiy menjelaskan bahawa: "Setiap permainan yang terdapat pertaruhan (al-qimar) di dalamnya, ia adalah haram walau apa jenis permainan sekalipun kerana ia tergolong di dalam al-maisir (perjudian) yang diperintahkan Allah agar dijauhi oleh orang beriman". (al-Mughni, Ibnu Qudamah al-Maqdisiy, 14/154).
 
Maisir atau perjudian telah diharamkan dengan nas yang qatie. Firman Allah yang bermaksud:
 
Wahai orang-orang beriman! Sesungguhnya arak, judi (al-maisir), pemujaan berhala dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, (semuanya) adalah kotor (keji) dari perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya. (al-Maidah: 90)
 
Para mufassir di dalam memberi makna menegaskan bahawa, al-maisir (judi) di dalam ayat di atas merangkumi semua jenis pertaruhan (al-qimar).
 
Jumhur ulama berpendapat bahawa semua jenis pertaruhan (al-qimar) adalah haram mengikut Islam. Yang dimaksudkan pertaruhan (al-qimar) itu ialah dua pihak atau lebih masing-masing mengeluarkan wang atau harta, kemudian pihak yang bernasib baik akan memperoleh wang itu, sementara yang tidak bernasib baik akan menanggung kerugian (hangus wang pertaruhannya).
 
Sedangkan Islam menegah unsur-unsur penindasan ke atas orang lain biarpun duit ditaruhkan atas nama yuran penyertaan dan pengurusan.
 
Dalam pertandingan memancing atau sebagainya, ada unsur pertaruhan atau jika membabitkan hadiah atau pemberian. Walaubagaimanapun tidak semua hadiah akan menjadi judi atau pertaruhan. Ada yang menjadi hibah (hadiah) yang dihalalkan oleh syarak.
 
Justeru, bagi mengelak hadiah itu menjadi judi atau pertaruhan, ia hendaklah menepati salah satu dua keadaan berikut:
 
1. Hadiah itu diambil daripada pihak luar yang tidak terlibat dalam pertandingan (mendapatkan tajaan dari mana-mana pihak kerajaan atau swasta).
 
2. Hadiah itu ditawarkan oleh satu pihak sahaja daripada pihak-pihak yang bertanding. Sebagai contoh, seorang berkata kepada kawannya: "Ayuh berlumba denganku. Jika kamu menang, aku akan beri hadiah kepadamu RM50. Adapun jika kamu kalah, tidak perlu kamu memberikan apa-apa hadiah kepadaku."
 
Maksudnya penganjur pertandingan memancing menawarkan hadiah tanpa mengenakan wang pertaruhan.
 
Kedua-dua keadaan di atas, hadiah akan menjadi hibah, bukan hasil judi atau pertaruhan. Adapun jika hadiah diambil dari wang yang dikeluarkan oleh peserta-peserta yang bertanding sama ada dalam bentuk yuran penyertaan, bayaran penyertaan atau sebagainya, maka ia akan menjadi judi atau pertaruhan dan syarak mengharamkannya.
 
Secara umum, bagi pertandingan yang dianjurkan, hendaklah memenuhi perkara-perkara berikut:
 
1. Jenis pertandingan adalah harus, tidak haram.
 
2. Tidak membabitkan pertaruhan yang berupa perjudian.
 
3. Hadiah bukan datang dari sumber yang haram seperti dari syarikat arak, judi atau sebagainya.
 
4. Tidak melalaikan dari kewajipan syarak; solat dan sebagainya.
 
5. Tidak melibatkan larangan-larangan syarak yang lain seperti percampuran lelaki dan wanita yang bukan mahram. (Ahkam al-Musabaqat Fi asy-Syari'ah al-Islamiyyah, Abdus-Somat bin Muhammad Balhaji, Dar an-Nafais, Jordan (2004).


Utusan Malaysia online  Jumaat 19 Jun 2009


Moga berguna untuk korang semua. "apa yang baik jadikan sebagai panduan..yang tak elok sebagai sempadan" (^_^)

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih


Read more »

Iklan Nuffnang

Share This With Your Friends

 
NAK YANG LEBIH HEBAT?. TENGOK NI..