Iklan Nuffnang

..................................................................................................

..................................................................................................

Monday, 31 December 2012

MP3 Ringtone Maker 1.20 With Serial

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK


Salam semua. hari ini admin nak berkongsi lagi software berguna dengan korang. kali ini admin akan kongsikan software MP3 Ringtone Maker 1.20 With Serial plak. software "ringtone maker' ini adalah atas permintaan pengunjung duniakongsi. kegunaan software ini adalah untuk membuat 'ringtone" telefon. admin nak cerita panjang-panjang pun tak tahu sangat sebab tak pernah cuba buat.

Kepada yang berminat atau memang tengah tercari-cari software seperti ini. elok korang download sekarang. nah link..admin kongsikan. korang boleh register mengggunakan "user name" dan "serial num" yang ada dalam notepad tu.


Korang download dan extract kepada bentuk folder sehingga habis. kemudian, buka folder yang telah diextract tadi dan klik "mp3ringtonemaker" untuk mula install. tunggu proses install sehingga habis


Bila dah siap install. klik pada short-cut "MP3 Ringtone Maker" pada desktop untuk proses register. kemudian klik pada perkataan register dan masukkan user name dan serial num seperti yang ada dalam notepad "Serial" tu. paste seperti gambar dibawah


Semoga korang berjaya buat yer. ikhlas admin kongsikan. jika ada sebarang komen, cadangan mahupun permintaan. korang boleh utarakan disini. terima kasih sebab sudi singgah..

Read more »

Sunday, 30 December 2012

Resident Evil Retribution (2012) DVDRip

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

Gambar : google images

The Umbrella Corporation’s deadly T-virus continues to ravage the Earth, transforming the global population into legions of the flesh eating Undead. The human race’s last and only hope, Alice, awakens in the heart of Umbrella’s most clandestine operations facility and unveils more of her mysterious past as she delves further into the complex.

Resident Evil Retribution (2012) DVDRip Single Link

Resident Evil Retribution (2012) DVDRip Part 1
Resident Evil Retribution (2012) DVDRip Part 2

Sumber : teamhanna

Nota : 
Single Link : Download dan extract@winrar, terus dapat tengok
Part 1, & 2 : Download semua part dan extract@winrar part 1 jer. extract@winrar akan auto join semua part. selamat menonton

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Saturday, 29 December 2012

Koleksi Terkini Internet Download Manager With Patch (Full Register)

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK


Salam semua. hari ini admin nak berkongsi lagi dengan korang. kali ini admin akan kongsikan Koleksi Terkini Internet Download Manager With Patch (Full Register) plak. kepada yang belum tahu, software internet download manager atau IDM sangat "membantu" dalam memudahkan dan mempercepatkan proses download korang.

Kadar download menggunakan software ini adalah lebih laju daripada menggunakan cara biasa. yang lebih memudahkan lagi adalah apabila korang tengok video atau dengar lagu online, secara automatik akan keluar "popup" untuk mendownload video atau lagu tersebut. nak download video dari youtube pun mudah jer.

Kalau IDM yang "trial version" agak "menyusahkan" kerana hanya 30 hari masa penggunaan diberi. tapi..jangan risau. dengan menggunakan patch. korang dapat register kepada full version. tiada lagi trial version..huhu. cara nak register pun mudah jer. korang cuma perlu buat beberapa step yang telah admin ajar dalam setiap version terbaru. untuk memudahkan lagi korang, admin kumpulkan kesemua version dalam satu posting. korang download lah yer..cara-cara nak register admin dah buat tutorial tu
Untuk lebih support dan keselesaan sila gunakan browser Mozilla Firefox. browser lain kurang support semasa download. semoga koleksi ini dapat memudahkan korang yer. ikhlas admin kongsikan. jika ada sebarang komen, cadangan mahupun permintaan sila utarakan disini. terima kasih sebab sudi singgah..

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Friday, 28 December 2012

Dragon Keeper 2 Portable

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK


Salam semua. hari ini admin nak berkongsi lagi game menarik dengan korang. kali ini admin akan kongsikan game Dragon Keeper 2 Portable plak. game ini memerlukan korang untuk menjaga naga. korang perlu kutip "berlian", jaga makan naga, berlawan dengan penceroboh dan banyak lagi. admin kongsikan dalam bentuk "portable" adalah untuk memudahkan korang.

Korang tak perlu lagi susah2 nak install dan paste crack bagai tu. korang cuma perlu download, extract dan terus dapat main. yang penting game ini "full version". sepanjang admin cuba main tadi takde plak perkataan "trial version"..huhu. berminat nak cuba main?.

Elok korang download sekarang. nah link..admin kongsikan. memang best game ini, santai jer. boleh lah buat release tension tu (^_^)


Korang download dan extract kepada bentuk folder sehingga habis. kemudian buka folder yang telah diextract tadi dan klik pada perkataan "DragonKeeper2" untuk mula main.


Semoga korang enjoy dengan game ini yer. ikhlas admin kongsikan. jika ada sebarang komen, cadangan mahupun permintaan korang boleh utarakan disini. terima kasih sebab sudi singgah. admin sangat hargainya..

Read more »

Thursday, 27 December 2012

Lagenda Budak Setan II (2012) DVDRip

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

Gambar : google images

“Lagenda Budak Setan 2″ picks up where the first has left off, introducing the character of Katerina, protagonist Kasyah’s new love interest. Kasyah used to be a college student who always bullied and teased others with his friends. It was his love for new student Ayu who led him to change, only for Ayu to end up marrying Azmi, her ex, when he leaves to concentrate on his research. After braving through many obstacles, the two eventually end up together, only for Ayu to be snatched away from him by death…

Lagenda Budak Setan II (2012) DVDRip Single Link

Lagenda Budak Setan II (2012) DVDRip Part 1
Lagenda Budak Setan II (2012) DVDRip Part 2

Sumber : teamhanna

Nota : 
Single Link : Download dan extract@winrar, terus dapat tengok
Part 1, & 2 : Download semua part dan extract@winrar part 1 jer. extract@winrar akan auto join semua part. selamat menonton

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Wednesday, 26 December 2012

Internet Download Manager 6.14 Build 3 With Patch

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK


Salam semua. hari ini admin nak berkongsi lagi software IDM dengan korang. kali ini admin akan kongsikan Internet Download Manager 6.14 Build 3 With Patch plak. 6.14 build 3 merupakan version terbaru setakat hari ini. software ini memang cukup berguna dalam membantu memudahkan dan mempercepatkan proses download.

Berminat nak cuba atau memang tengah tercari-cari version terbaru?. elok korang download sekarang. nah link. admin kongsikan. Oleh kerana cara install dan buat patch adalah sama. admin cuma copy dari version2 sebelum ini. korang ikut jer tutorial yang admin ajar tu. insyaallah dapat buat.


Cara Install :
(1) download dan extract sehingga habis. kemudian buka folder tadi dan klik pada "idman614" untuk mula install. install sehingga habis

(2) bila dah siap install. klik pada "Patch" untuk proses register. kemudian klik pada perkataan "patch" dan cari lokasi IDM yang kita install tadi. kebiasaanya ada dalam local disk(c).

(3) bila dah jumpa lokasi IDM, klik open dan masukkan nama korang. nama palsu pun takpe. cam admin buat tu..huhu. klik ok dan jika tiada sebarang masalah, perkataan "successfully patch!" akan muncul. makna yer proses pendaftaran IDM korang dah berjaya.

(4) buka short-cut IDM pada desktop ataupun dalam button search dan mula guna. klik pada help > about dan lihat pendaftaran atas "nama" korang.

Nota : mungkin korang perlu "disable" sementara antivirus sebelum dapat guna "patch" ini. patch ini bukan virus sebenar yer. antivirus yang salah faham. kalau tak percaya..bila korang dah siap patch. enable balik antivirus dan cuba scan.

Tips Tambahan : untuk "melajukan" lagi proses download, korang boleh ejas pada "options". klik pada options > connection dan buat seperti gambar dibawah. tukar Connection Type/Speed kepada Lan 10Mbs

Penyelesaian kepada masalah ini :

Jika ada masalah seperti dibawah. korang hanya perlu klik "ok" dan " cancel". kemudian mula buat "patch" seperti yang admin ajar tu.

Semoga korang berjaya buat yer. ikhlas admin kongsikan. jika ada sebarang komen, cadangan mahupun permintaan sila utarakan disini. terima kasih sebab sudi singgah. untuk lebih support..sila guna browser mozilla.

Read more »

Tuesday, 25 December 2012

Cara Buat Related Post Pada Blog

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK


Salam semua. hari ini admin nak berkongsi lagi tutorial dengan korang. kali ini admin akan kongsikan Cara Buat Related Post Pada Blog. tutorial ini adalah atas permintaan pengunjung duniakongsi. apa kelebihan related post pada blog kita?. ianya bertujuan untuk memudahkan pengunjung melihat entry lain yang berkaitan dengan entry asal. ini secara tidak langsung akan meningkat page view blog korang.

Berminat nak cuba pada blog?. korang ikut tutorial yang admin sediakan dibawah. caranya mudah jer. korang cuma perlu buat beberapa step jer untuk dapatkan html code iaitu masukkan Blog adress > Gathering information > pilih Widget example > Create an account

Korang pergi ke WEB ini. dan  klik pada "Create Widget!". kemudian masukkan alamat blog korang.



Klik "Next" dan pilih contoh widget yang korang nak. tanda pada yang korang suka. kemudian klik "Next' lagi untuk "Create an account". korang hanya perlu masukkan email dan password jer.



Klik register. bila dah "registration completed". korang akan dapat html code untuk blog korang. kat situ pun korang boleh ejas lagi widget dan image size mengikut kesesuaian.


Copy htlml code yang diberi dan buka blogspot.com > templates > edit html. tanda pada Expand Widget Template. untuk letak bawah setiap post atau entry. korang perlu cari coding <div class='post-footer-line post-footer-line-1'><span class='post-author vcard'>. untuk memudahkan korang boleh tekan "Ctrl + f" pada keyboard


Paste html code tadi seperti gambar diatas. bila dah siap. korang klik pada 'save template' dan lihat hasilnya. tapi..kekurangan widget ini ialah kadang-kadang akan 'off line". makna yer kadang-kadang akan buat hal. macam pada blog admin tu. kadang-kadang tak ada. banyak lagi cara lain nak buat related post sebenarnya.

Korang boleh cuba guna "LinkWithin" , related post dalam bentuk text, related post yang dalam bentuk tumbnail pada sidebar, related post sekali dengan summary dan macam-macam lagi. admin rasa LinkWithin dan related post dalam bentuk text lagi 'related" kepada entry asal. apa-apa pun bergantung pada korang lah. setiap orang ada hak dan pandangan masing-masing dalam buat blog. terima kasih sebab sudi singgah. admin sangat hargainya..

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Monday, 24 December 2012

Kalendar Tahun 2013

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

Gambar : google images

Salam semua. hari ini admin nak berkongsi lagi dengan korang. kali ini admin akan kongsikan kalendar bagi tahun 2013. yelah..tahun 2013 bakal tiba. mungkin ada diantara kita yang masih belum ada kalendar. nak harapkan kedai kasut, buku atau pasaraya bagi tu lambat. dah lah kena beli banyak tang tu..banyak tang ni, baru nak bagi..kedekut betul lah..haha. teringat plak masa dulu-dulu..selalu jugak lah mintak kalendar kat pasaraya..haha.

Tapi takpe..hari ini admin akan kongsikan dengan korang. kalendar ni sama jer macam yang pasaraya bagi tu. lengkap dengan tarikh cuti umum, sekolah dan macam2 lagi. mana yang elok dan berguna..admin akan kongsikan. lebih elok berkongsi dari guna sorang-sorang kan?. tak gitu.. (^_^)


Elok korang download sekarang. nah link..admin kongsikan. korang pun kongsikan lah dengan kawan-kawan yer. terima kasih sebab sudi singgah sini. admin hargai sangat-sangat..


Read more »

Sunday, 23 December 2012

Lobak Merah Dan Khasiatnya

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

Gambar : google images

LOBAK MERAH
Lobak merah merupakan sejenis tumbuhan yang menyimpan makanannya dalam ubi. Ia digunakan oleh manusia sebagai makanan. Lobak merah dikelaskan sebagai sayuran dan menjadi bahan masakan utama yang digunakan secara meluas dalam masakan di ASEAN. Lobak merah juga digunakan bagi penyediaan acar timun, air lobak, dan kek lobak.



KHASIATNYA
Lobak merah merupakan sayur yang mempunyai banyak khasiat .Lobak merah mengandungi beta carotene, vitamin B dan C , alpha carotene, klasium, dan potasium . Ia adalah baik untuk menguatkan sistem pertahanan badan untuk melawan peyankit. Ia juga meningkatkan pertumbuhan sel-sel- baru dan membuang toxic dalam badan .Jus lobak merah boleh dijadikan sebagai minuman dan ia juga digunakan untuk baiki keadaan kulit kita. Lobak merah adalah amat berguna untuk mengurangkan masalah sakit jantung , diarrhea , dan juga mengatasi selsema iaitu dengan membentuk antibodi dalam badan.Selain itu Lobak Merah juga kegunaannya memanaskan badan. Ia juga melancarkan aliran haid dan air kencing.

Di antara khasiat lain lobak ialah :

1. Lobak sangat baik untuk sistem limfa dan perut kita.

2. Memperbaiki masalah seksual, rabun malam dan batuk yang berpanjangan (tidak mahu sembuh dalam jangka masa yang lama).

3. Menguatkan buah pinggang, mengeluarkan angin dan kesejukan berlebihan dari badan kita.

4. Lobak sangat terkenal dengan sifat anti-kanser. Kajian menunjukan orang yang kekurangan beta kerotin 2 kali ganda lebih mudah mendapat penyakit kanser (barah). Adalah baik untuk makan lobak setiap hari bagi mengelakkan kanser. Ini adalah kerana beta kerotin di dalam lobak mudah ditukar kepada vitamin A untuk kegunaan badan kita. Vitamin A juga penting untuk pertumbuhan sel yang sihat, sistem imunisasi (sistem petahanan/kekebalan badan dari penyakit) dan perlindungan terhadap kemerosotan (degenerasi) maskular. Kajian juga mendapati lobak yang mengandungi asid folik, kumpulan vitamin B, berkesan untuk melawan radikal bebas (bahan yang menyebabkan kanser) dalam badan kita. Lignin yang ditemui dalam lobak juga membantu menguatkan sistem kekebalan tubuh kita untuk melawan sel-sel kanser.

5. Lobak juga mengandungi suksinat potash yang bersifat ubat anti-hipertensi juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah. Oleh kerana itu, juga dianggap sebagai diet yang baik bagi pesakit tekanan darah tinggi. Lobak adalah bahan yang larut dalam lemak, zat-zatnya lebih senang diserap oleh badan dengan kehadiran minyak. Oleh itu, masukkan setitis minyak zaitun ke dalam segelas jus lobak untuk penyerapan nutrisi yang lebih berkesan oleh tubuh kita. Lakukan ini demi kesihatan.

Sumber : ms.wikipedia.org , perihalbarah.blogspot.com , seri-suri.blogspot.com


Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Saturday, 22 December 2012

Hukum Pakai Minyak Wangi Beralkohol Untuk Sembahyang

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

Gambar : sekadar hiasan

KEMUSYKILAN PERTAMA

Soalan:
Apa hukum memakai minyak wangi yang mengandungi alkohol kepada pakaian ataupun badan untuk menunaikan sembahyang?


Jawapan:
الحمد لله الفتاح الوهاب الهادى إلى الحق والصواب ، والصلاة والسلام على رسوله خاتم الأنبياء والرسل ، وآله وصحبه أجمعين ، وبعد
Dalam melakukan sembahyang kita disyaratkan supaya memastikan kebersihan tubuh badan, pakaian dan temp at sembahyang daripada najis. Kewujudan najis pada tubuh badan, pakaian dan temp at sembahyang akan menyebabkan sembahyang itu tidak sah. Untuk mengetahui sama ada minyak harum yang bercampur alkohol itu najis atau tidak adalah tertakluk kepada bagaimana pembuatannya, baik dari segi minyaknya mahupun alkoholnya. Jika ia bersumber daripada benda yang najis seperti minyak yang bersumber daripada binatang yang najis atau alkohol yang bersumber daripada arak, maka minyak harum seperti itu adalah dihukumkan mengandungi najis dan jika ia dipakai ketika di dalam sembahyang, maka sembahyang seseorang itu tidak sah.

Sekiranya minyak harum itu bukan najis seperti ia tidak bersumber daripada benda yang najis dan tidak bercampur alkohol yang bersumber daripada arak, maka minyak harum tersebut boleh dipakai.

والله أعلم بالصواب
Negara asal : Brunei darussalam
Badan yang mengisu fatwa : Jabatan mufti Kerajaan, jabatan Perdana Menteri, Negara Brunei Darussalam
Penulis/Ulama : Ustaz Haji Awang Abdul Aziz bin Junid
Tarikh Diisu : 2004
Nota: Fatwa Mufti Kerajaan Negara Brunei Darussalam 2004

KEMUSYKILAN KEDUA

Soalan:
Mohon penjelasan hukum penggunaan minyak wangi beralkohol dalam solat..

Jawapan seperti berikut :-
1) Harus dan sah solat, walaupun menggunakan minyak wangi beralkohol. Ini kerana bukan semua alkohol adalah najis. Para Ulama menyebut alkohol najis berdasarkan hadith nabi yang memberi isyarat bahawa arak itu najis. Ia diambil dari ayat al-Quran yang menyebut :

"Arak, tenung dan tilik nasib, lemparan kayu nasib adalah kekotoran ('rijs') dari hasil kerja Syaitan " (Al-Maidah; 90).

Dan dari hadith oleh Abu Tha`laba al-Khushani di dalam sohih al-Bukhari dan Muslim:

"Wahai Nabi Allah, kami tinggal di tanah Ahli Kitab, bolehkah kami makan & minum di dalam bekas mereka?" Nabi membalas : "Sekiranya kamu mendapati bekas selain bekasan mereka, maka jangan menggunakannya, sekiranya kamu gagal mendapatkan selainnya, maka hendaklah kamu basuh bekas itu dahulu dan kemudian makanlah menggunakannya "

Imam An-Nawawi (Syarah Sohih Muslim 13/14:86) dan Imam As-Shawkani ( Naylul Awtar, 1/71) menyebut "Maksud larangan makan menggunakan bekas-bekas mereka menunjukkan apa yang mereka masak dan minum menggunakan arak adalah kernana ia dihukum sebagai najis"

Hasilnya kesemua ulama empat mazhab sebelum itu pun telah menyebut bahawa arak adalah Najis.

1) Mazhab Hanafi, menurut kitab al-Fiqh al-Islami wa adillatuh (6/158) menyebut bahawa jika terdapat setitik arak sebesar syiling di baju seseorang, maka solatnya menjadi batal.

2) Mazhab Maliki, disebut oleh Ibn Rushd dalam Bidayat al-mujtahid (2/125); "Tiada satu jenis pun dari alkohol, bangkai dan najis boleh digunakan kecuali untuk tujuan perubatan"

3) Mazhab Shafi`i, arak disebut najis sebagaimana disebut oleh Imam An-nawawi di dalam al-Majmu` 2/569-570 (dipetik dari Imam al-Ghazali);

4) Demikian juga menurut mazhab Hanbali ( Ibn Quddama, al-Mughni, 9/152).

Benar 70 % atau lebih dalam arak adalah alkohol, tetapi ia jenis "Denatured alcohol" yang telah diproses untuk tujuan memberikan kemabukkan. Sila rujuk Denatured Alcohol . Adapun, alkohol yang ada di dalam minyak wangi adalah bukan jenis ethanol yang sama dengan apa yang ada di dalam arak, ia menggunakan ‘Absolute ethanol' iaitu satu jenis alkohol dengan hanya sedikit air dan campuran lain (maka kesannya juga berbeza dari kesan arak, malah ia tidak lagi digelar arak, barangsiapa yang meminumnya pula, ia mungkin boleh membawa seseorang itu ke alam barzakh dengan segera ! dan bukannya mabuk.

Kesimpulannya, menggunakan minyak wangi beralkohol adalah dikira suci dan tidak menjejaskan solat seseorang. Itulah pendapat saya berdasarkan hujjah di atas dan demikian juga pandangan yang diberi oleh guru-guru saya seperti Prof. Dr Abd Fatah Idris melalui kitabnya dan Syeikh Prof Dr Fadhal Hassan Abbas melalui kuliahnya.

BAGAIMANAPUN, AKHIR-AKHIR INI SAYA MENDAPAT INFOMASI TIDAK RASMI BAHAWA TERDAPAT PERFUME DARI BARAT YANG JUGA MEMPUNYAI ELEEMN 'LARD' ATAU BABI DI DALAMNYA. JIKA BENAR, MAKA ia adalah diharamkan dan tidak sah di bawa di dalam solat.

Cuma sumber yang menyatakannya adalah masih tidak kukuh dan saya tidak menumpukan kajian terhadap hal babi dalam minyak wangi. jawapan saya hanya menumpukan isu hukum alkohol.
Sumber: Ustaz Zaharuddin Abd Rahman
-www.zaharuddin.net-

KEMUSYKILAN KETIGA

HUKUM minyak wangi beralkohol?
Alkohol terhasil daripada proses tindakan kimia biji2an dan kayu kayan. Alcohol yang dihasilkan daripada biji2an ini yang dinamakan sebagai “Alcohol Etil” atau “thanol”. Sementara alcohol yang terbentuk daripada kayu-kayuan pula disebut sebagai “Methyl” atau Metanol. Alcohol Etil yang dihasilkan daripada biji-bijian yang diperam cecairnya sehingga menjadi bir atau wain yang digunakan untuk minuman, bahan baker yang mesra alam dan juga sebagai pengawet ubat2an.

Alcohol yang dicampurkan ke dalam minyak wangi untuk menyemarakkan harumannya bukan jenis ethanol sama yang digunakan di dalam arak. Sebaliknya ia menggunakan etanol mutlak (absolute ethanol) yang merupakan alcohol yang hanya mencampurkan sedikit air dan bahan lain. Oleh itu, kesannya juga berbeza dengan arak, dan tidak lagi dinamakan sebagai arak. Malah alcohol jenis ini jika dimakan tidak akan menyebabkan peminumnya mabuk sebaliknya mati!

Berdasarkan kepada penjelasan di atas, ternyata minyak wangi yang mengandungi alcohol tidak najis dan boleh digunakan ketika bersolat. Ini juga adalah fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan Majlis Fatwa Al-Azhar. Begitu juga pendapat Sheikh Sya’rawi dalam bukunya Anta Tas’al Wa Islam Tujib.

WALLAHUA'LAM..


Sumber : ustaznaim.blogspot.com

Admin : pada admin mudah jer, kalau untuk solat dirumah tak perlu lah pakai apa2 minyak wangi sekalipun..takde lagi rasa was-was tu. kalau nak pergi solat di masjid pakai jelah minyak attar atau minyak wangi keluaran syarikat islam yang terbukti "kebersihannya". wallahua'lam...semoga perkongsian ini bermanfaat

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Friday, 21 December 2012

Internet Download Manager 6.14 Build 2 With Patch

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK


Salam semua. hari ini admin nak berkongsi lagi software internet download manager dengan korang. kali ini admin akan kongsikan Internet Download Manager 6.14 Build 2 With Patch plak. version ini merupakan yang terbaru setakat hari ini. software ini memang cukup berguna dalam membantu memudahkan dan mempercepatkan proses download.

Berminat nak cuba atau memang tengah tercari-cari version terbaru?. elok korang download sekarang. nah link. admin kongsikan. Oleh kerana cara install dan buat patch adalah sama. admin cuma copy dari version2 sebelum ini. korang ikut jer tutorial yang admin ajar tu. insyaallah dapat buat.


Cara Install :
(1) download dan extract sehingga habis. kemudian buka folder tadi dan klik pada "idman614" untuk mula install. install sehingga habis

(2) bila dah siap install. klik pada "Patch" untuk proses register. kemudian klik pada perkataan "patch" dan cari lokasi IDM yang kita install tadi. kebiasaanya ada dalam local disk(c).

(3) bila dah jumpa lokasi IDM, klik open dan masukkan nama korang. nama palsu pun takpe. cam admin buat tu..huhu. klik ok dan jika tiada sebarang masalah, perkataan "successfully patch!" akan muncul. makna yer proses pendaftaran IDM korang dah berjaya.

(4) buka short-cut IDM pada desktop ataupun dalam button search dan mula guna. klik pada help > about dan lihat pendaftaran atas "nama" korang.

Nota : mungkin korang perlu "disable" sementara antivirus sebelum dapat guna "patch" ini. patch ini bukan virus sebenar yer. antivirus yang salah faham. kalau tak percaya..bila korang dah siap patch. enable balik antivirus dan cuba scan.

Tips Tambahan : untuk "melajukan" lagi proses download, korang boleh ejas pada "options". klik pada options > connection dan buat seperti gambar dibawah. tukar Connection Type/Speed kepada Lan 10Mbs

Penyelesaian kepada masalah ini :

Jika ada masalah seperti dibawah. korang hanya perlu klik "ok" dan " cancel". kemudian mula buat "patch" seperti yang admin ajar tu.

Semoga korang berjaya buat yer. ikhlas admin kongsikan. jika ada sebarang komen, cadangan mahupun permintaan sila utarakan disini. terima kasih sebab sudi singgah

Read more »

Thursday, 20 December 2012

Pontianak Vs Orang Minyak (2012) DVDRip

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK


Also known as “Ponti Vs Omi”, Afdlin Shauki’s latest comedy tells the story of a rivalry between two supernatural beings, a Pontianak (Vampire) and a Orang Minyak (Oil Man) who have just been inducted into the otherworld, however, in order for newbies to be accepted by the others, they have to be tested on their skills to scare the villagers of Kampung Puaka, which also consist of five Malay shamans. Ponti is a male vampire who is hated by the other vampires because most of them are women while Omi is a soft-hearted orang minyak who drives his kind crazy because of his naivety. To make things worse, the villagers of Kampung Puaka are not afraid of supernatural beings, as they descend from lineages of shamans or are supernatural beings who have repented. What will happen to Ponti and Omi?

Pontianak Vs Orang Minyak (2012) DVDRip Single Link

Pontianak Vs Orang Minyak (2012) DVDRip Part 1
Pontianak Vs Orang Minyak (2012) DVDRip Part 2

Sumber : teamhanna

Nota : 
Single Link : Download dan extract@winrar, terus dapat tengok
Part 1, & 2 : Download semua part dan extract@winrar part 1 jer. extract@winrar akan auto join semua part. selamat menonton

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


Read more »

Wednesday, 19 December 2012

Adobe Photoshop CS3 Portable

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK


Salam semua. hari ini admin nak berkongsi lagi software berguna dengan korang. kali ini admin akan kongsikan software Adobe Photoshop CS3 Portable. software ini adalah atas permintaan pengunjung duniakongsi. maafkan admin sebab lambat kongsikan. admin agak sibuk kebelakangan ini. banyak sangat kerja kat pejabat. tak sempat nak cari, cuba dan kongsikan (^_^).

Software ini merupakan software wajib bagi kaki edit mengedit gambar. macam-macam teknik dan kesan khas dapat dibuat. gambar biasa..boleh jadi luar biasa. untuk memudahkan lagi korang, admin kongsikan yang dalam bentuk portable. korang tak perlu lagi susah-susah nak install dan daftar. korang cuma perlu download, extract kepada bentuk folder dan terus dapat guna.

Mudah bukan?. berminat nak cuba atau memang tencari-cari software ini?. elok korang download sekarang. nah link..admin kongsikan. maaf kalau banyak link di duniakongsi dah x boleh guna. mediafire dah suspend acc admin. sedih betul lah. tapi takpe..admin tengah perbetulkan balik link tu. cuma perlukan sedikit masa jer


Korang download, extract kepada bentuk folder sehingga habis. kemudian buka folder tadi dan  klik pada perkataan "Photoshop" untuk start guna.


Senang jer kan?. dari segi plug-in pun admin rasa dah "lengkap". macam-macam jenis plug-in pun dah ada. admin bukan yer tahu sangat edit-mengedit gambar ni..huhu. admin tahu kongsikan jer. semoga bermanfaat..


Semoga software ini dapat membantu korang yer. ikhlas admin kongsikan. jika ada sebarang komen, cadangan mahupun permintaan korang boleh utarakan disini. terima kasih sebab sudi singgah..

Read more »

Tuesday, 18 December 2012

Internet Download Manager 6.14 With Patch

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK


Salam semua. hari ini admin nak berkongsi lagi software berguna dengan korang. kali ini admin akan kongsikan software Internet Download Manager 6.14 With Patch. version 6.14 merupakan yang terbaru setakat hari ini. bagi sesiapa yang masih belum tahu, kegunaan utama software ini adalah untuk memudahkan "proses" download korang. dengan software ini juga, korang dapat meningkatkan kadar kelajuan download.

Memang software ini menjadi pencarian ramai pengguna. lagi2 kalau yang ada patch atau crack untuk jadikan full version. atas sebab itulah admin kongsikan untuk korang semua. berminat nak cuba?, memang tercari-cari software ini?. elok korang download sekarang. nah link..admin kongsikan.

Oleh kerana cara install dan buat patch adalah sama. admin cuma copy dari version2 sebelum ini. korang ikut jer tutorial yang admin ajar tu. insyaallah dapat buat.


Cara Install :
(1) download dan extract sehingga habis. kemudian buka folder tadi dan klik pada "idman612" untuk mula install. install sehingga habis

(2) bila dah siap install. klik pada "Patch" untuk proses register. kemudian klik pada perkataan "patch" dan cari lokasi IDM yang kita install tadi. kebiasaanya ada dalam local disk(c).

(3) bila dah jumpa lokasi IDM, klik open dan masukkan nama korang. nama palsu pun takpe. cam admin buat tu..huhu. klik ok dan jika tiada sebarang masalah, perkataan "successfully patch!" akan muncul. makna yer proses pendaftaran IDM korang dah berjaya.

(4) buka short-cut IDM pada desktop ataupun dalam button search dan mula guna. klik pada help > about dan lihat pendaftaran atas "nama" korang.

Nota : mungkin korang perlu "disable" sementara antivirus sebelum dapat guna "patch" ini. patch ini bukan virus sebenar yer. antivirus yang salah faham. kalau tak percaya..bila korang dah siap patch. enable balik antivirus dan cuba scan.

Tips Tambahan : untuk "melajukan" lagi proses download, korang boleh ejas pada "options". klik pada options > connection dan buat seperti gambar dibawah. tukar Connection Type/Speed kepada Lan 10Mbs

Penyelesaian kepada masalah ini :

Jika ada masalah seperti dibawah. korang hanya perlu klik "ok" dan " cancel". kemudian mula buat "patch" seperti yang admin ajar tu.

Semoga korang berjaya buat yer. ikhlas admin kongsikan. jika ada sebarang komen, cadangan mahupun permintaan sila utarakan disini. terima kasih sebab sudi singgah

Read more »

Iklan Nuffnang

Share This With Your Friends

 
NAK YANG LEBIH HEBAT?. TENGOK NI..