Iklan Nuffnang

..................................................................................................

..................................................................................................

Saturday, 12 November 2011

Dua Cara Untuk Letak Facebook LIKE Di Setiap Post

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

Salam semua. hari ini admin ingin kongsi lagi tutorial berguna dengan korang semua. setelah dua hari admin tak dapat online disebabkan lappy ni "demam". ntah apa masalah taktau..tiba2 jer window tak boleh bukak. tak pasal2 kena "ghost" balik. nasib baik ada abang admin yang begitu baik hati tolong. terima kasih untuk beliau.

Berbalik kepada tutorial kali ini admin ingin kongsikan 2 cara untuk meletakkan facebook LIKE di setiap entry korang. admin akan ajar satu persatu. okeh..cara 1..



CARA 1
Cara ini memerlukan korang untuk edit template HTML. kelebihan cara ini ialah korang tak perlu paste coding LIKE ini setiap kali nak buat new post. jika menjadi..facebook LIKE ni akan keluar secara automatik apabila korang buat new post.

Cara2 nya..
Design > edit HTML > untuk keselamatan "download full template" dulu > klik Expand Widget Templates > ctrl F > paste <div class='post-footer'>

Bila korang dah jumpa <div class='post-footer'> tu. paste coding ni dibawah coding div class tu
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

Paste seperti dalam gambar dibawah


Lepas tu korang klik SAVE TEMPLATE dan lihat hasilnya. semoga berjaya. untuk template admin ianya menjadi.

Nota : show_faces bergantung kepada template blog. blog admin tak menjadi :(. tapi kalau korang ada coding LIKE yang lagi bagus..boleh gunakan cara yang sama. admin hanya kongsikan.. (^_^)



CARA 2
Cara ini memerlukan korang paste coding LIKE setiap kali bila buat new post. kelebihan cara ini ialah korang boleh add send button, show faces dan macam2 lagi.

Cara nak buat mudah jer. bila dah siap new post korang. korang copy LINK URL post tersebut dan paste
disini. paste seperti contoh gambar dibawah


Korang add lah apa yang korang nak. lepas tu korang klik GET CODE dan copy code yang diberikan. untuk memudahkan korang just copy code dalam kotak bawah sekali tu jer. korang edit balik new post korang tadi tu dan paste seperti gambar dibawah


Klik PUBLISH POST dan lihat hasilnya. semoga berjaya yer. admin hanya kongsikan. apa2 cadangan atau komen sila komen yer. mekasih

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih (^_^)


10 comments:

KETUL POKET said...[Reply to comment]

Tq for sharing (^^) it really help me!!

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

admin just berkongsi. moga dapat membantu kawan2 (^_^)

msredcheesecake said...[Reply to comment]

tengs follow msred, sudah follow jugak...

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

sama2 (^_^)

Maisarah Azmi said...[Reply to comment]

guna cara first.. jadi..thanks

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

@Maisarah Azmi ur welcome (^_^)

Kara =) said...[Reply to comment]

gune cara first :)
malas nak buat satu satu..
menjadi! trimas ^^

Kara =) said...[Reply to comment]

gune cara first :)
malas nak buat satu satu..
menjadi! trimas ^^

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

@Kara =) ur welcome. semoga berguna (^_^)

MaMa Rey said...[Reply to comment]

terima kasih ya..sy dah cuba dan menjadi..tq byk2..:)

Iklan Nuffnang

Share This With Your Friends

 
NAK YANG LEBIH HEBAT?. TENGOK NI..