Iklan Nuffnang

..................................................................................................

..................................................................................................

Wednesday, 16 November 2011

Jimatkan Ruangan Di Blog Anda Dengan Butang Show & Hide

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

Salam semua. kali ini admin nak kongsi tutorial plak dengan korang semua. admin ingin kongsikan cara2 untuk jimatkan ruangan di blog anda dengan menggunakan butang show dan hide. caranya amat mudah dan codingnya amat ringkas.

Kelebihan coding ini ialah korang boleh guna pada apa2 tulisan dan widget. juga boleh diletak pada mana2 tempat seperti di sidebar mahupun dalam post itu sendiri. sebagai contoh admin buat butang show dan hide itu di bawah :




Menarik bukan?. korang pun patut mencubanya. ini coding butang show & hide tersebut

<div id="spoiler" style="display:none">
letakkan kandungan yang hendak disembunyikan disini
</div>
<button title="Click to show/hide content" type="button" onclick="if(document.getElementById('spoiler') .style.display=='none') {document.getElementById('spoiler') .style.display=''}else{document.getElementById('spoiler') .style.display='none'}">Show/hide</button>


Tulisan merah : gantikan dengan tulisan ataupun coding widget yang korang ingin show & hide
Tulisan biru : korang boleh tukar show/hide dengan buka/tutup atau apa2 aja tulisan yang korang suka


Selamat mencuba yer. semoga dapat membantu dalam mencantikkan lagi blog korang tu. ikhlas admin kongsikan untuk semua. apa2 pertanyaan sila utarakan disini (^_^)

Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih


4 comments:

yui92 said...[Reply to comment]

wah menarik... dah copy coding tu.. dan link ke sini balik.. thanks for the share =p

http://sesedaporen.blogspot.com/2011/11/cetak-dan-rompak.html

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

semoga berguna. sama2 (^_^)

BiQa HatmiN said...[Reply to comment]

dapat ringan kan blog tak??

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

rasanya boleh coz dia dapat hide apa yang kita letak dalam tu..kalau kita letak benda yang melibatkan link mgkin dpt ringankan blog (^_^)

Iklan Nuffnang

Share This With Your Friends

 
NAK YANG LEBIH HEBAT?. TENGOK NI..