Iklan Nuffnang

..................................................................................................

..................................................................................................

Thursday, 12 January 2012

Cara Ringankan Blog

SEMOGA APA YANG ADMIN KONGSIKAN BERMANFAAT UNTUK KORANG SEMUA. JIKA ADA KELUAR IKLAN SEMASA MENDOWNLOAD..HARAP KORANG BIAR LOADING SEHINGGA HABIS. BAGI LAH SEDIKIT PENGHARGAAN UNTUK DUNIAKONGSI. TERIMA KASIH JIKA MEMAHAMI (^_^) p/s : SILA LAPORKAN DI RUANGAN KOMEN JIKA TERDAPAT LINK YANG ROSAK

Salam semua. hari ini admin nak berkongsi lagi tutorial mudah dengan korang. kali ini admin kongsikan Cara Ringankan Blog. cara yang digunakan adalah dengan coding jquery lazy load. dengar nama coding pun macam "malas" dah kan...huhu. bagi pendapat admin, maksud lazy ini adalah loading satu persatu untuk mengelakkan "lagg"

Seperti yang korang tengok pada gambar diatas, gambar pun akan loading satu persatu. lagi "lazy" bila kadang2 korang ajukan mouse baru gambar tu akan keluar...huhu. admin pun dah guna, bagi admin..coding ni memang banyak membantu. berminat nak buat?. sila ikut apa yang admin ajarkan. ada 3 cara yang korang boleh buat. yang penting korang perlu ada coding ni :

<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js' type='text/javascript'></script>
<script type='text/javascript' src='http://javscript-code.googlecode.com/files/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>


CARA 1
Pada dashboard korang klik design > page elements > add gadget > HTML Java Script > paste coding diatas. lepastu korang save dan lihat hasilnya.


CARA 2
Korang klik dashboard > design > Edit HTML > klik > Ctrl F > cari coding </body>. Bila korang dah jumpa coding </body> , paste coding diatas betul2 diatas coding </head> tadi. kemudian klik SAVE TEMPLATE dan lihat hasilnya


CARA 3
Korang klik dashboard > design > Edit HTML > klik > Ctrl F > cari coding </head>. Bila korang dah jumpa coding </head> , paste coding diatas betul2 diatas coding </head> tadi. kemudian klik SAVE TEMPLATE dan lihat hasilnya


Korang cuba lah cara mana yang berkesan dengan template korang. kalau nak mudah, buat jer kesemua cara tu..huhu. admin pun buat semuanya. semoga berguna yer. ikhlas admin kongsikan (^_^)


Suka dengan apa yang admin kongsikan?. sila klik pada button dibawah sebagai tanda sumbangan ikhlas anda untuk duniakongsi.net. hanya sedikit iklan untuk menampung duniakongsi. sumbangan "klik" dari anda sangat admin hargai dengan ucapan terima kasih


14 comments:

fiqah hamed said...[Reply to comment]

wah..tenkiu share this^^

Miss Nadya said...[Reply to comment]

thanks share..:)

guna cara pertama..:)

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

@fiqah hamed sama2..semoga berguna (^_^)

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

@Miss Nadya mana2 pun boley..semoga dpt membantu yer (^_^)

Azmi Khan said...[Reply to comment]

wah menarik nie....
sy cuba la.....

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

@Azmi Khan cuba lah..semoga dapat membantu :)

Miss Nadya said...[Reply to comment]

ada berita baru pulaks...

facebookis...ngee..:)

p/s :: kejap jer..dh xmasuk dlm spamming dah..:)

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

@Miss Nadya huhu..bgs lah. admin bukan yer "spammer" (^_^)

Mish Meeniey said...[Reply to comment]

hurmm,nape xdpat ? rsa mcam berat je buka blog pas smpan nie :(

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

@Mish Meeniey aik..pelik betul lah. orang lain buat ok jer. blog admin pun buat jgk

Muka Bosan said...[Reply to comment]

Ini bagus untuk mereka yang menggunakan template berat-berat. :D

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

@Muka Bosan btol tu..huhuh
sekurang2yer cara ini dapat membantu (^_^)

Aku Dan Teksi said...[Reply to comment]

Rasanya sesuai pd blog yg banyak gambar je

Kongsi Apa2 Aje said...[Reply to comment]

@Aku Dan Teksi tak semestinya..blog yang ada banyak widget pun ley guna cara ini

Iklan Nuffnang

Share This With Your Friends

 
NAK YANG LEBIH HEBAT?. TENGOK NI..